Sadnja mladih stabala prioritetna aktivnost javne higijene - Jkp Vilenica Čistoća

Sadnja mladih stabala prioritetna je aktivnost javne higijene. U tijeku je sadnja mladih stabala u užoj gradskoj zoni i izvršena je sadnja ukrasnih sadnica drveća.
Djelatnici JKP "Vilenica-Čistoća" d.o.o. ovih dana intenzivno uređuju gradske zelene površine. Dalje se planira sadnja mladih sadnica u Ulici Ivana Meštrovića, Stjepana Radića, Ljudevita Gaja, Mehmeda Spahe, Kalinska, Fra Marijana Šunjića. Riječ je o dobrim i kvalitetnim sadnicama: ,.Tulipanovac (Liriodendron tulipifera L.),Javor, (lat. Acer) jL ipa (lat.: Tilia), .Likvidambar (Liquidambar styraciflua L.), jablan (lat. Populus nigra var. italica) i dr.
U narednom periodu gradsko područje bit će oplemenjeno vizualno, estetski i hortikulturno sa oko 50 komada ukrasnih sadnica.
Financijska sredstva za nabavku sadnica je osigurala Općina Novi Travnik.
Jablan: D.ugovječno je stablo koje nerijetko može doživjeti 200 - 300 godina. Brzorastuća je vrsta koja godišnje u prosjeku naraste oko 2 m s maksimalnim promjerom 2 - 3 m. Može rasti na 1.300 m. n. v. dok je na niske temperature jako osjetljiv. Pogodan je za sadnju i uzgoj u područjima s obilnim kišama, a zadovoljavajuća količina padalina je 38 - 140 cm.
Liquidambar Stiraciflua Listopadne sadnice koje spadaju u grupu visokih lišćara. Brzog su prirasta. Boja lista je zelena u tijeku ljeta dok u jesenjem periodu mijenja boju lista od zelene do narandžaste, žute, crvene i bakarne. Traže svijetle položaje, dublja zemljišta.
Liriodendron – tulipanovac je listopadno drvo piramidalne forme, koje dostiže visinu do 10 m, i širinu do 5 m. Listovi su krupni i sjajni. Najljepši ukras ovog drveta je cvijet žute boje koji se javlja u lipnju mjesecu.„lalilno drvo“.
Lipa (Tilia) je rod listopadnih stabala iz istoimene porodice lipa (Tiliaceae). Listovi su srcoliki a zanimljivo je da iako se osuše tijekom jeseni, na stablu ostaju sve do kraja zime. Korijenski sustav je dubok. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, žuti, skupljeni u paštitaste cvatove. Vrlo su mirisni te ih posjećuju i oprašuju raznoliki kukci.
Javor (lat. Acer) je rod čija krošnja je široko zaobljena. Deblo može doseći i debljinu preko 1 metar, obično je kratko i obraslo crvenkasto smeđom korom koja se ljušti pločasto.